0

Kunstig intelligens avslørte mer Lånekassen-juks

Kunstig intelligens eller artificial intelleganse (AI) som det heter på engelsk, er et fenomen som det stadig omtales om. Det å ha kunnskap og kompetanse rundt dette blir mer og mer ettertraktet, og før eller siden må vi alle forholde oss til kunstig intelligens. Kunstig intelligens er et område innen datavitenskap som handler om maskinens evne til å utføre intellektuelle oppgaver på lik linje som oss mennesker. Det utføres gjennom avanserte algoritmer, som kjøres på stadig kraftigere hardware. Altså, det er en måte man lærer programmer eller datamaskiner til å kunne gi intelligent respons. Dette betyr egentlig at datamaskiner får en hjerne som stadig utvikler seg og lærer. Når en datamaskin lærer seg noe vil den ta med absolutt alle mulige variabler på bare noen sekunder, mens mennesker bare har kapasitet til å bruke et fåtall av variabler. En datamaskin kan altså lese av ting som vi mennesker ikke kan.

I dag kom det ut en artikkel som jeg syns var veldig interessant, dette handler om bokontrollen som lånekassen gjennomfører. Grunnen til at de har denne kontrollen, er fordi at noen studenter oppgir at de ikke bor hjemme og får lånet sitt gjort om til borteboerstipend. Mange utnytter systemer og de trenger å sjekke om de bor borte eller hjemme. Lånekassens bokontroll i 2018 omfattet 25 000 studenter. 15 000 av de ble plukket ut ved kunstig intelligens, mens 10 000 ble plukket ut ved et tilfeldig utvalg. Resultatene ved å bruke kunstig intelligens gjør det lettere å finne de som ikke er reelle borteboere. 11,6% i kunstig intelligens gruppa, og 5,5% av tilfeldig utvalg gruppa besto ikke bokontrollen. Dette viser at utplukket ved å bruke kunstig intelligens har vært dobbel så effektivt som den tilfeldig utvalg utplukket, til å finne studenter som ikke har gitt riktige opplysninger om bosted. 

https://www.digi.no/artikler/lanekassen-tar-i-bruk-kunstig-intelligens-for-a-avdekke-juks/426299

Kilder:

https://medium.com/systek/kunstig-intelligens-hva-må-du-vite-5ed6d082c116
https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/tre-ting-vite-kunstig-intelligens-ai.html
https://www.universitetsavisa.no/student/2019/01/30/Kunstig-intelligens-avslørte-mer-Lånekassen-juks-77089.ece


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *